Закон зупинено, але Угода про асоціацію - діє. АМКУ нагадує про правила надання державної допомоги

21.06.2023
Закон зупинено, але Угода про асоціацію - діє. АМКУ нагадує про правила надання державної допомоги

Антимонопольний Комітет України звертається до надавачів державної допомоги з нагадуванням щодо важливості дотримання правил державної допомоги, зазначених в Угоді про асоціацію.

Хоча наразі норми статей 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 та 16 Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» зупинено, водночас умови Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом продовжують діяти. А відповідно до них:

«будь-яка допомога, надана Україною або країнами-членами Європейського Союзу з використанням державних ресурсів, що спотворює або загрожує спотворити конкуренцію шляхом надання переваг окремим підприємствам або виробництву окремих товарів, є несумісною з належним функціонуванням цієї Угоди в тій мірі, в якій вона може впливати на торгівлю між Сторонами».

Рішення щодо призупинення дії окремих статей Закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» було прийнято на початку великомасштабного вторгнення росії, задля прискорення процесів фінансування важливих соціально-економічних проектів. Для цього надавачів звільнили від обов’язку повідомляти Антимонопольний комітет щодо нової чи чинної державної допомоги, а всю державну допомогу, що надається під час дії воєнного стану, визнано допустимою для конкуренції.

Водночас Законом України «Про внесення зміни до пункту 52 розділу 9 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», не скасовується обов’язок надавачів враховувати умови Угоди про асоціацію під час надання державної допомоги.

Відповідно до статті 262, частини 2 Угоди, «вважатиметься сумісним з належним функціонуванням Угоди таке:

а) допомога соціального характеру, що надається індивідуальним споживачам, за умови, що така допомога надається без дискримінації, пов’язаної з походженням відповідних товарів;

b) допомога на відшкодування збитків, спричинених природними катастрофами або надзвичайними ситуаціями.

Крім того, може вважатися сумісним з належним виконанням цієї Угоди таке:

a) допомога для сприяння економічному розвитку регіонів з надзвичайно низьким рівнем життя або із суттєвим рівнем безробіття;

b) допомога для сприяння виконанню важливого проекту задля спільного європейського інтересу-1 або для виправлення значних порушень нормальної роботи в економіці України чи однієї з держав-членів Європейського Союзу;

c) допомога для сприяння розвитку певної економічної діяльності або певних економічних сфер, якщо така допомога не має несприятливого впливу на умови торгівлі всупереч інтересам Сторін;

d) допомога для підтримки культури та збереження культурної спадщини, якщо така допомога не має несприятливого впливу на умови торгівлі всупереч інтересам Сторін.

е) допомога для досягнення цілей, дозволених відповідно до правил ЄС щодо горизонтальних блоків виключень та правил щодо горизонтальної і галузевої державної допомоги, яка надається відповідно до викладених у них умов;

f) допомога для інвестицій з метою забезпечення відповідності обов’язковим стандартам, визначеним директивами ЄС, зазначеними у Додатку XXX до Глави 6 («Навколишнє середовище») Розділу V цієї Угоди, протягом зазначеного в ньому періоду імплементації, зокрема адаптації підприємств та обладнання до нових вимог, може бути дозволена в обсязі до 40% прийнятних витрат».

Зазначені в Угоді цілі державної допомоги дають змогу у повній мірі охопити перелік існуючих потреб отримувачів підтримки, тож не суперечать інтересам держави та суспільства. 

Наразі Комітет продовжує формувати роз’яснення про надання державної допомоги суб’єктам господарювання в різних галузях з метою забезпечення відповідності такої допомоги Угоді. Зокрема, за час дії в Україні воєнного стану було надано 13 роз’яснень.

Також Комітет ухвалив загальне роз’яснення з питань законодавства у сфері державної допомоги в період дії воєнного стану.

      -