Переймати та застосовувати досвід: SESAR завершив серію вебінарів щодо державної допомоги для фахівців АМКУ

12.05.2023
Переймати та застосовувати досвід: SESAR завершив серію вебінарів щодо державної допомоги для фахівців АМКУ

Забезпечення розгортання широкосмугового зв’язку, створення та функціонування індустріальних парків та експортно-кредитних агентств, державно-приватне партнерство та концесії, розвиток цифрового сектору. Ці та інші питання в частині державної допомоги досліджували фахівці Антимонопольного комітету України впродовж 10 вебінарів, які тривали з березня до травня цього року. Організував навчання Проект ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету України у впроваджені правил державної допомоги» (SESAR). Долучитися до зустрічей мали змогу також зацікавлені представники юридичної спільноти та колеги з інших органів влади.

    sesar

    sesar

12 травня відбувся завершальний вебінар серії, що стосувався оцінки допустимості державної допомоги для надання послуг поштового зв’язку. Під час вебінару розглянули нормативно-правові акти, які регулюють оцінку державної допомоги суб’єктам господарювання з надання послуг поштового зв’язку в ЄС, а також практику ЄС щодо оцінки заходів державної допомоги на надання послуг з поштового зв’язку.    sesar

Як з’ясувалося, підходи Комітету до оцінки державної допомоги у сфері надання послуг поштового зв’язку є аналогічними до практики ЄС.

Загалом питання державної допомоги займатиме вагоме місце у процесі відбудови нашої країни. Тому наразі для Комітету важливо ознайомитися з європейським досвідом щодо проблемних питань та напрацювати підходи до оцінки державної допомоги за напрямками, які раніше не охоплювалися значною увагою.

    sesar

Також під час вебінарів особливу увагу приділили антикризовим рамкам заходів державної допомоги для підтримки економіки, що постраждала внаслідок агресії росії, розглянули покрокову інструкцію аналізу та виявлення ознаки впливу на торгівлю, дослідили застосування Тесту оператора ринкової економіки та тесту балансування тощо.

    sesar

Комітет вдячний партнерам за надані матеріали та консультації, завдяки яким зможе досить швидко перейти до практичного застосування набутих знань, - зазначила наприкінці заходу директорка Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги Оксана Чабанюк.

    sesar