Відбулося чергове засідання Наглядової ради Проекту ЄС SESAR

24.04.2023
Відбулося чергове засідання Наглядової ради Проекту ЄС SESAR

Розробка змін до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» та постанов Кабінету Міністрів України щодо критеріїв державної допомоги у різних сферах, робота над «Планом відновлення України», вебінари для фахівців Антимонопольного комітету України та потенційних надавачів державної допомоги. Про ці та інші результати спільної роботи АМКУ й Проекту ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги» (SESAR) за останні місяці відзвітували 21 квітня в рамках 10 засідання Наглядової ради Проекту.


У своєму виступі під час засідання голова АМКУ Ольга Піщанська позитивно оцінила результати співпраці з колегами, яких вдалося досягти попри те, що основний період Проекту припав на період коронавірусних обмежень та повномасштабну війну.

«Цей проект можна назвати у певному сенсі унікальним. Ми стикнулися з багатьма викликами, але впоралися з ними, знайшли нові інструменти, щоб створити достатні умови для продовження роботи. Завдяки цьому ми вийшли на новий рівень співпраці з органами влади, сконцентрувалися саме на нотифікаціях, що мають ознаки державної допомоги», – розповіла Ольга Піщанська. 


Своєю чергою голова Відділу економічного співробітництва, енергетики, інфраструктури та навколишнього середовища Представництва Європейського союзу Хлоє Алліо згадала про відзначений Європейською комісією прогрес України в частині реформ у сфері конкуренції та державної допомоги, який став можливим, в тому числі, й завдяки зусиллям Проекту ЄС SESAR.


«Хочу підкреслити, що ухвалення законопроектів №5431 та №5648 допоможуть Україні на шляху вступу до Європейського союзу і ми готові надавати вам необхідну підтримку. Нам відомо, що у парламенті наразі йдуть розмови про виключення місцевих ресурсів з закону про державну допомогу. Хочу наголосити, якщо це буде ухвалено на практиці, то суперечитиме правилам ЄС», – зазначила Хлоє Алліо. Водночас вона наголосила на важливості продовження реформ та запевнила, що партнери і надалі готові підтримувати Комітет на цьому шляху.


Під час засідання експертна група Проекту ЄС презентувала звіт про основні досягнення за весь період роботи. Так, зокрема Департаментом моніторингу і контролю державної допомоги АМКУ у співпраці з Проектом було:

  • Опрацьовано окремі зміни до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання
  • Створено 11 проектів постанов Кабінету Міністрів України про затвердження критеріїв оцінки допустимості державної допомоги суб’єктам господарювання;
  • Проведено 10 роз’яснювальних вебінарів для потенційних надавачів державної допомоги та 7 навчальних вебінарів для працівників АМКУ;
  • Опрацьовано «План відновлення України»;
  • Здійснено аналіз тестового реєстру чинної державної допомоги, що існувала до 02.08.2017. Зокрема, Проектом підготовлено експертний висновок з рекомендаціями щодо змісту реєстру;
  • Європейськими колегами надано значну кількість експертних висновків щодо особливостей застосування правил державної допомоги у різних сферах.


На найближчий час в рамках реалізації Проекту ЄС SESAR заплановано надання консультацій органам влади щодо конкретних заходів підтримки, передбачених «Планом відновлення України», їх аналіз на відповідність правилам державної допомоги. Також експерти Проекту продовжать участь у розробці національного законодавства у сфері державної допомоги, зокрема, критеріїв оцінки її допустимості.

       sesar