АМКУ та SESAR обговорили з Держкіно критерії допустимості держдопомоги у сфері аудіовізуальних творів

23.03.2023
АМКУ та SESAR обговорили з Держкіно критерії допустимості держдопомоги у сфері аудіовізуальних творів

Критерії оцінки допустимості державної допомоги для аудіовізуальних творів, зокрема, визначення поняття «складних аудіовізуальних творів» обговорили під час робочої наради фахівці Антимонопольного комітету України, Державного агентства України з питань кіно та Проекту ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги» (SESAR).

Як відзначила у своїй промові перша заступниця Голови Комітету ? державна уповноважена Ольга Музиченко, під час аналізу напрямків та форм підтримки, яка може надаватися у галузі кінематографії в Україні, Комітетом було встановлено, що вона має різноманітний характер, водночас не кожна підтримка є державною допомогою у розумінні законодавства.

«Надання підтримки, яка є державною допомогою, вимагає чіткої відповідності критеріям і обумовлює необхідність здійснення ефективної співпраці між Комітетом, який є уповноваженим органом з питань державної допомоги, та Держкіно, як центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері кінематографії», – зазначила Ольга Музиченко.

Розроблені критерії визначатимуть, зокрема, категорії отримувачів державної допомоги, максимальний розмір державної допомоги, який може надаватися та витрати, що можуть бути відшкодовані отримувачам.

Критеріями визначатиметься, що державна допомога для аудіовізуальних творів може надаватися як:

1) допомога на підготовку до виробництва аудіовізуальних творів, зокрема, на написання сценаріїв: максимальний розмір такої допомоги не повинен перевищувати 100% відповідних допустимих витрат;

2) допомога на безпосереднє виробництво аудіовізуальних творів: максимальний розмір такої допомоги не повинен перевищувати 50% відповідних допустимих витрат;

3) допомога на розповсюдження аудіовізуальних творів: максимальний розмір такої державної допомоги у відсотках відповідних допустимих витрат не повинен перевищувати розміру допомоги у відсотках на безпосереднє виробництво аудіовізуальних творів.

Значної уваги на нараді було приділено питанню визначення поняття складних аудіовізуальних творів. Згідно з acquis ЄС, до них можна віднести зокрема, фільми, єдина оригінальна версія яких відзнята мовою, що не є широко розповсюдженою на території держави-члена ЄС, короткометражні фільми, фільми осіб з початковим досвідом режисерської роботи, документальні фільми, малобюджетні чи інші комерційно складні роботи. Загалом, правила державної допомоги для складних аудіовізуальних творів є більш «м’якими», тож для цієї категорії аудіовізуальної продукції максимальний розмір державної допомоги може становити 100 відсотків відповідних допустимих витрат.

Представники Держкіно висловили готовність до подальшої співпраці та найближчим часом опрацюють пропозиції АМКУ на предмет їх відповідності українському законодавству. В свою чергу експерти проекту SESAR відзначили необхідність прийняття згаданих критеріїв для впевненості, що усі без виключення кошти державних або місцевих ресурсів витрачаються у найефективніший спосіб.

 

  sesar